Πως ένα κράνος ασφαλείας μας προστατεύει από εργατικά ατυχήματα;

Οι κίνδυνοι για κάποιον που εργάζεται (ή ακόμα και επισκέπτεται) ένα βιομηχανικό χώρο είναι πολλαπλοί και αποτελούν ένα σημαντικό ρίσκο για τραυματισμούς, ιδιαίτερα στο κεφάλι. Μεγάλα φορτία τοποθετημένα σε ύψος ή αιχμηρά αντικείμενα που προεξέχουν, επιφάνειες που γλιστρούν, σε συνδυασμό με στιγμιαία απροσεξία αυξάνουν τέτοιες πιθανότητες και αποφέρουν απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο ρόλος των μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι καταλυτικός, αρκεί να γίνει συνήθεια για τον κάθε εργαζόμενο να τα χρησιμοποιεί επιμελώς. Αφού το ρίσκο δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντός τέτοιων χώρων, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να μην αποβεί μοιραίο για τον οποιονδήποτε.

Από ποιους κινδύνους μας προστατεύουν τα κράνη εργασίας στο βιομηχανικό χώρο ή σε ένα εργοτάξιο;

 

Από ποιους κινδύνους μας προστατεύουν τα κράνη εργασίας στο βιομηχανικό χώρο ή σε ένα εργοτάξιο;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πολλές φορές οι εργασιακοί χώροι κρύβουν κινδύνους που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από εμάς, εν ώρα εργασίας.

Επομένως, η στολή εργασίας ενός εργαζομένου στη βιομηχανία, ανάλογα φυσικά και με το αντικείμενο αυτής, είναι απολύτως απαραίτητο να περιλαμβάνει και ένα κράνος εργασίας, το οποίο τον προστατεύει από:

  • Πρόσκρουση αντικειμένων: Πέσιμο εξαρτημάτων από ύψος ή χτυπήματα σε σημεία που προεξέχουν, όπως στοιβαγμένες πρώτες ύλες, είναι τα πιο συνηθισμένα εργατικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το κράνος ασφαλείας μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά ολόκληρη την επιφάνεια του κεφαλιού, τόσο από κάθετες, όσο και από πλευρικές προσκρούσεις.
  • Γλιστρήματα σε ολισθηρές επιφάνειες: Σε χώρους όπως οι βιομηχανίες τροφίμων, ποτών ή χημικών στις οποίες συναντώνται συχνά ολισθηρές επιφάνειες, ο κίνδυνος ισχυρού χτυπήματος σε περίπτωση πτώσης είναι υψηλός. Και σε αυτή τη περίπτωση η χρήση του κράνους ασφαλείας αποδεικνύεται σωτήρια, καθώς απορροφάει το κραδασμό της πτώσης.
  • Μοιραία ατυχήματα: Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος κατά τη διάρκεια μιας φόρτωσης, όπως λάθος χειρισμού περονοφόρου οχήματος, αναποδογύρισμα καρότσας φορτηγού οχήματος κ.α., οι πιθανότητες επιβίωσης παραμένουν με το μέρος του εργαζομένου που φορούσε εκείνη τη στιγμή το κράνος εργασίας.
  • Προστασία από ηλιακή ακτινοβολία: Για εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, ειδικότερα την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, το κράνος ασφαλείας παρέχει εκτός των άλλων, και μια επιπλέον προστασία από θερμοπληξία, ηλίαση και κόπωση. Για τέτοιες περιπτώσεις επιλέγονται κυρίως πιο ελαφριά κράνη εργασίας, με ειδικές διαπνέουσες εσοχές οι οποίες επιτρέπουν στον αέρα να διαφεύγει, προσφέροντας έτσι υψηλή αναπνευσιμότητα στον εργαζόμενο.

Πόσο σημαντική είναι η ποιότητα των υλικών κατασκευής σε ένα κράνος εργασίας;

 

Πόσο σημαντική είναι η ποιότητα των υλικών κατασκευής σε ένα κράνος εργασίας;

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν θεσπιστεί ορισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα σύμφωνα με τα οποία πρέπει να κατασκευάζονται τα κράνη εργασίας, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη προστασία στον εργαζόμενο σε περίπτωση πρόσκρουσης. Το βασικότερο και σημαντικότερο ευρωπαϊκό πρότυπο είναι EN 397:2012+Α1:2012.

Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να δίνετε μεγάλη βαρύτητα στα προϊόντα που επιλέγετε καθώς κυκλοφορούν στην αγορά φθηνές απομιμήσεις που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα πρότυπα ασφαλείας με αποτέλεσμα, σε περίπτωση ατυχήματος να μην μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη προστασία στον εργαζόμενο.

 

Safeblocks’ closing tips…

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, το κράνος εργασίας προσφέρεται και για προβολή της εταιρικής ταυτότητας καθώς μπορεί επάνω του να τυπωθεί το λογότυπο της εταιρείας, το τμήμα που ανήκει ο εργαζόμενος ή ακόμα και το όνομά του.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όσο κουραστική κι αν φαίνεται στους εργαζομένους μιας επιχείρησης η χρήση κράνους σε καθημερινή βάση, όταν αντιληφθούν τα οφέλη που τους προσφέρει σε περίπτωση ατυχήματος και κινδύνου της ζωής τους, θα το φορούν με χαρά.

Ως υπεύθυνος ασφαλείας του προσωπικού, να θυμάστε πάντα ότι το κράνος πρέπει να είναι πάντα σε απολύτως λειτουργική κατάσταση και να εφαρμόζει άριστα στο κεφάλι του χρήστη ώστε να μην τον ενοχλεί στην καθημερινότητα. Εάν είναι άνετο και δεν τον πνίγει, θα το φοράει με μεγαλύτερη συνέπεια.