Μάσκες Προστασίας: 6 βήματα προστασίας του αναπνευστικού

Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε αναθυμιάσεις συγκόλλησης μπορεί να ευθύνονται για μια μεγάλη λίστα παθήσεων, μεταξύ αυτών και διαφόρων μορφών καρκίνου. Οι νέοι, επικαιροποιημένοι κανονισμοί έχουν βασιστεί σε στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) και έχουν εγκριθεί από το WHEC (Work Health Expert Committee).

 

Τι πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή της μάσκας προστασίας;

Με βάση λοιπόν τις παραπάνω πληροφορίες, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν, είτε εργαζόμενους, είτε εξωτερικούς συνεργάτες σε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης θα πρέπει να φροντίσουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης του προσωπικού.

  • ΒΗΜΑ 1ο: Πραγματοποιούμε εκτίμηση επικινδυνότητας και ελέγχουμε εάν το σύστημα εξαερισμού είναι ικανό να συγκρατήσει τις αναθυμιάσεις, διότι οι κλασικοί εξαερισμοί δεν είναι αρκετοί έτσι ώστε να κρατήσουν το χώρο καθαρό από τις αναθυμιάσεις.
  • ΒΗΜΑ 2ο: Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε σωστή επικοινωνία με τους εργαζομένους μας. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ποια είναι η κατάλληλη μάσκα προστασίας για τον κάθε εργαζόμενο, διότι η τακτική «ένα μέγεθος για όλους» δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε αυτή την περίπτωση.
  • ΒΗΜΑ 3ο: Θα πρέπει να προμηθευτούμε επαρκής ποσότητα από μάσκες προστασίας. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να συμβουλευτούμε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα με εξοπλισμό προστασίας εργαζομένων. Η ελάχιστη προστασία, η οποία θα πρέπει να φοριέται από όλους είναι η μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης.
  • ΒΗΜΑ 4ο: Καθώς ο Αναπνευστικός Προστατευτικός  Εξοπλισμός (RPE) είναι ιδιαίτερος ως προς τη χρήση και τη σωστή λειτουργία του, θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί ένα επιμορφωτικό σεμινάριο, το οποίο θα δείχνει στον εργαζόμενο το σωστό τρόπο χρήσης του εξοπλισμού.
  • ΒΗΜΑ 5ο: Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να εντοπίσουμε τις κατάλληλες μάσκες προστασίας που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων μας. Στην περίπτωση αυτή, ούτε η πιο φθηνή επιλογή αποτελεί την κατάλληλη λύση, αλλά ούτε απαραίτητα και η ακριβότερη επιλογή.
  • ΒΗΜΑ 6ο: Από τη στιγμή που έχουμε προμηθευτεί τον απαραίτητο Αναπνευστικό Προστατευτικό  Εξοπλισμό (RPE), θα πρέπει να συντηρούμε με συνέπεια τον εξοπλισμό αυτό, για την αποφυγή κάποιου δυσάρεστου εργατικού ατυχήματος και επίσης θα πρέπει να φροντίσουμε να τον αντικαταστήσουμε όταν περάσει την ημερομηνία λήξης του.