Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθίστανται τα παπούτσια ασφαλείας;

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής εργασίας, τα παπούτσια ασφαλείας που φοράμε πρέπει να προστατεύουν τα πόδια μας από χτυπήματα και τραυματισμούς, να εμποδίζουν το γλίστρημα και να κάνουν πιο άνετη την πολύωρη ορθοστασία, βοηθώντας τα οστά και τους μυς της πλάτης μας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εφικτό εάν τα παπούτσια ασφαλείας που χρησιμοποιούμε, έχουν καταστεί αναποτελεσματικά λόγω φυσικής ή χρονικής φθοράς.

 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αντικατασταθούν τα παπούτσια ασφαλείας μας; 

Κατ' αρχάς, ας δούμε ποια είναι τα μέρη ενός παπουτσιού εργασίας που προστατεύουν τα πόδια του χρήστη κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά τα επιμέρους στοιχεία είναι λειτουργικά, όταν φοράμε τα παπούτσια και, προφανώς, πρέπει να τα αντικαταστήσουμε ακόμη και αν μόνο ένα από αυτά δεν είναι πλέον αποτελεσματικό. 

 

❗ Το προστατευτικό κάλυμμα δακτύλων, είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, αλουμίνιο ή συνθετικό υλικό. Χρησιμοποιείται σε όλα τα παπούτσια ασφαλείας, καθώς προστατεύει τα δάχτυλα των ποδιών από αντικείμενα μεγάλου βάρους, τα οποία μπορούν πέσουν στο πόδι του χρήστη και να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. 

Σε περίπτωση που το προστατευτικό κάλυμμα δακτύλων παραμορφωθεί, έστω και μία φορά, έπειτα από πρόσκρουση αντικειμένου, επιβάλλεται να αλλαχθούν τα παπούτσια ασφαλείας! 

 

❗ Η αντιολισθητική εξωτερική σόλα η οποία χάρη στον ειδικό σχεδιασμό της, προσφέρει διαφορετικούς βαθμούς σταθερότητας, ασφάλειας και πρόσφυσης, ανάλογα με το μοντέλο και τον και τον εργασιακό χώρο που βρίσκεται ο χρήστης.  

Εάν η σόλα είναι κομμένη ή πολύ φθαρμένη, δεν μπορεί πλέον να σας εγγυηθεί σταθερότητα σε ολισθηρές επιφάνειες, στις οποίες μπορεί να εργάζεστε και, επομένως, το παπούτσι σας πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί.

 

❗ Η εξωτερική επιφάνεια του παπουτσιού ασφαλείας, αποτελείται συνήθως δέρμα (nubuck, suede, grain κ.α), διαπνέοντα ένθετα ή ίνες ανθρακονήματος (Putek Plus) για προστασία από τριβές και σκισίματα. Ο εργαζόμενος, αναλόγως με τον εργασιακό χώρο στον οποίο βρίσκεται, επιλέγει και το αντίστοιχο παπούτσι ασφαλείας. 

Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο σκίσιμο στην εξωτερική επιφάνεια του παπουτσιού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εργαζομένου, το παπούτσι εργασίας θα πρέπει να αντικαθίσταται.

 

 

Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τα ίδια παπούτσια ασφαλείας όλο το χρόνο; 

Δεδομένου ότι ο σκοπός των παπουτσιών είναι να κάνουν την εργασία σας λιγότερο επίπονη και περισσότερα ασφαλή, είναι λογικό να σκεφτείτε ότι το ίδιο παπούτσι δεν μπορεί να είναι το ίδιο άνετο τόσο όταν κάνει κρύο το χειμώνα όσο και όταν κάνει ζέστη το καλοκαίρι.  

Για τον λόγο αυτό λοιπόν συνιστούμε ο εργαζόμενος να διαθέτει δύο παπούτσια ασφαλείας, ένα για την καλοκαιρινή και ένα για τη χειμερινή περίοδο. Η σημαντικότερη διαφορά, όπως θα δούμε και παρακάτω, βρίσκεται στο εξωτερικό υλικό επικάλυψης του παπουτσιού. Πιο συγκεκριμένα: 

Παπούτσια ασφαλείας Tucker, Carbon ή Gessato: Το εξωτερικό μέρος καλύπτεται από υδατοαπωθητικό δέρμα nubuck, το οποίο δεν επιτρέπει στο νερό να εισέλθει στο εσωτερικό του παπουτσιού. Το χαρακτηριστικό αυτό το καθιστά ιδανικό για τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο (βροχές, υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες) 

Παπούτσια ασφαλείας Ryder, Dea ή Berlino: Το εξωτερικό μέρος καλύπτεται από δέρμα suede και διαθέτει επίσης και διαπνέον ένθετα, που βοηθούν στην αποφυγή εφίδρωσης. Το εν λόγω χαρακτηριστικό εγγυάται τον σωστό εξαερισμό του ποδιού, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την περίοδο του καλοκαιριού (υψηλές θερμοκρασίες, συνεχής εφίδρωση)

 

 

Κάθε πόσο θα πρέπει να αλλάζουμε τα παπούτσια ασφαλείας μας; 

The moment you’ve all been waiting for... πότε θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το παλιό ζευγάρι παπουτσιών ασφαλείας και να αγοράσουμε ένα καινούργιο;  

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας ότι τα παπούτσια εργασίας θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε έξι μήνες. Η συγκεκριμένη δήλωση όμως δε θα πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς κριτική σκέψη, καθώς όπως προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν παράγοντες, όπως η φυσική φθορά των παπουτσιών από την καθημερινή εργασία, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.  

Closing Tips... Προκειμένου να εξασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής του παπουτσιού ασφαλείας σας, θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο συνεργάτη, ο οποίος θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή επιλογή, αναλόγως με τον χώρο στον οποίο εργάζεστε.