Κατηγορίες γαντιών εργασίας για βιομηχανίες τροφίμων (HACCP)

Ο πρωταρχικός στόχος των γαντιών εργασίας στις βιομηχανίες τροφίμων είναι να προστατεύουν τους εργαζομένους από κινδύνους που σχετίζονται, ως επί το πλείστον, με κοψίματα, τομές, σκισίματα και επαφή με επιβλαβείς ουσίες.

Από την άλλη, τα γάντια εργασίας θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα, έτσι ώστε να μη μολύνουν τα τρόφιμα με τα οποία έρχονται σε επαφή. Για τον λόγο αυτό, τα γάντια εργασίας υποβάλλονται σε ελέγχους και δοκιμές διαφορετικών συνθηκών, προκειμένου να διασφαλιστεί πως είναι ασφαλή για χρήση και επαφή με τρόφιμα και ποτά.

 

Ποια είναι η εταιρεία HACCP International;

Η HACCP International είναι μία εταιρεία πιστοποίησης, στόχος της οποίας είναι η αναγνώριση και πλήρης εξάλειψη των κινδύνων μολύνσεων στην αλυσίδα των τροφίμων και ποτών, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών. Οι κατασκευαστές προϊόντων (γάντια εργασίας) τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των υπηρεσιών της HACCP International προκειμένου να δοκιμάσουν και να επιβεβαιώσουν αν τα προϊόντα τους πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί στην ασφάλεια τροφίμων.

Μόλις λοιπόν ένα γάντι εργασίας αποκτήσει την πιστοποίηση HACCP International, παρέχει ουσιαστικά και μία εγγύηση ότι ο εργαζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει άφοβα και με ασφάλεια το προϊόν. Παρ' όλα αυτά, η διαδικασία της πιστοποίησης δεν είναι ένα one-off γεγονός.  Η εταιρεία που κατασκευάζει και υποβάλλει τα γάντια εργασίας για πιστοποίηση, βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση από την HACCP International. Εάν σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας, ένα γάντι ασφαλείας αποτύχει να εκπληρώσει με επιτυχία τους ελέγχους, η πιστοποίηση HACCP, παύει να έχει ισχύ. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι μόνο τα ασφαλή και πλήρως συμμορφωμένα προϊόντα, φέρουν την πιστοποίηση HACCP.

 

Γιατί είναι απαραίτητη η πιστοποίηση HACCP;

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από την HACCP International είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, επομένως, τα οφέλη της πιστοποίησης είναι πολλαπλά και άκρως αναγκαία:

  1. Μειωμένη, κατά πολύ, πιθανότητα κυκλοφορίας μη ασφαλούς τροφίμου στην αγορά
  2. Αυξημένη εμπιστοσύνη του καταναλωτή στο τελικό προϊόν που επιλέγει
  3. Ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εταιρεία και άνοιγμα σε νέες αγορές
  4. Καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων και απορριμμάτων
  5. Μεγαλύτερη αποδοχή και εμπιστοσύνη από παραγωγούς και κατασκευαστές τροφίμων

 

 

Κυριότερες κατηγορίες γαντιών εργασίας για τρόφιμα

 

Γάντια προστασίας κοπής (234 Showa): Παρέχουν μέγιστη προστασία κατά τον χειρισμό εργαλείων κοπής σε κουζίνες, βιομηχανίες επεξεργασίας και παρασκευής τροφίμων και ποτών, όπως επίσης και στο αγροκτηνοτροφικό εμπόριο (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία κ.α.)

 

Γάντια υψηλών θερμοκρασιών (8814 Showa): Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν έναν μεγάλο κίνδυνο για εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Τα γάντια υψηλών θερμοκρασιών παρέχουν προστασία για θερμοκρασίες έως και 350°C.

 

Γάντια χαμηλών θερμοκρασιών (406 Showa): Χρησιμοποιούνται σε εργασιακές συνθήκες όπου η προστασία από χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητη κατά τη χειραγώγηση τροφίμων, όπως για παράδειγμα, αποθήκευση, μεταφορά και επεξεργασίας κατεψυγμένων τροφίμων, εργασίες σε ψυκτικούς θαλάμους κ.α.

 

Γάντια χημικών (CS700 Showa, 707HVO Showa): Τα γάντια χημικών στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν τους εργαζομένους, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με χημικά στοιχεία, καθώς επίσης και για τη διασφάλιση της υγιεινής και ποιότητας των τροφίμων.

 

Γάντια μίας χρήσης (7500PF Showa): Επιλέγονται σε εργασιακές συνθήκες όπου η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος. Για τον λόγο αυτό, επιλέγονται γάντια εργασίας που πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που ισχύουν σε κάθε κλάδο.