Έλεγχος και πιστοποίηση εξοπλισμού προστασίας πτώσης

H Kratos Safety παράγει εξοπλισμό προστασίας πτώσης της που έχει διάρκεια ζωής 10 ετών, με την προϋπόθεση όμως, ότι όλα τα εξαρτήματα υπόκεινται σε περιοδικό έλεγχο, προκειμένου να πιστοποιηθεί η καταλληλότητα χρήσης τους. Η σημαντικότητα της τακτικής και σωστής πιστοποίησης του εξοπλισμού προστασίας πτώσης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον εργαζόμενο, σε περίπτωση ατυχήματος. Απώτερος σκοπός και στόχος... ένα εργασιακό περιβάλλον με ΜΗΔΕΝΙΚΑ ατυχήματα και τραυματισμούς.

 

Πώς προστατεύει η εταιρεία τον εργαζόμενο;

Προκειμένου η επιχείρηση να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο του ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ εργατικών ατυχημάτων και τραυματισμών του έμψυχου εργατικού δυναμικού της, κατά την εκτέλεση εργασιών σε ύψη, θα πρέπει να ακολουθήσει όλους τους απαραίτητους κανόνες διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων, πιο συγκεκριμένα:

  • Σωστή πρόληψη και μέριμνα για αποφυγή του κινδύνου
  • Σχεδιασμός ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος
  • Οργάνωση ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και διάσωσης
  • Παροχή κατάλληλου εξοπλισμού προστασίας πτώσης στους εργαζόμενους
  • Οργανωμένη και δομημένη εκπαίδευση των χρηστών στην ορθή χρήση του εξοπλισμού
  • Περιοδικός έλεγχος και πιστοποίηση εξοπλισμού προστασίας πτώσης των χρηστών

 

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εργαζομένου; 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι και οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους, έχουν ορισμένες υποχρεώσεις τις οποίες θα πρέπει να τηρούν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Αναλυτικότερα θα πρέπει:

  • Να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας που έχουν οριοθετηθεί από τον εργοδότη
  • Να ελέγχουν οπτικά τα ΜΑΠ πριν και μετά από κάθε χρήση
  • Να αναφέρουν στους προϊσταμένους οποιονδήποτε κίνδυνο εντοπίσουν στον εργασιακό χώρο
  • Να δηλώσουν ΑΜΕΣΑ τυχόν βλάβες ή δυσλειτουργίες στον εξοπλισμό προστασίας
  • Να φροντίζουν τον εξοπλισμό προστασίας που τους έχει παραχωρηθεί από την επιχείρηση
  • Να παρέχουν προτάσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών ή την επιλογή καταλληλότερων ΜΑΠ 

 

 

Τι είναι η ΓΕΕΚ;

Η Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου (ΓΕΕΚ) είναι η διαδικασία εντοπισμού και αξιολόγησης των επαγγελματικών κινδύνων, καθώς και του σχεδιασμού μέτρων για την πρόληψη ή το μετριασμό των συνεπειών τους. Προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, καθώς αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη διαχείριση του επαγγελματικού κινδύνου. Η μεθοδολογία της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης, αλλά ακολουθεί τα 5 βασικά βήματα:

  1. Εντοπισμός πηγών κινδύνου
  2. Διακρίβωση κινδύνων
  3. Αξιολόγηση κινδύνων
  4. Σχεδιασμός μέτρων
  5. Αναθεώρηση

Η εκπόνηση της γραπτής εκτίμησης του κινδύνου είναι μία συμμετοχική διαδικασία, στην οποία πέρα από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας θα πρέπει να συμμετέχουν αναλογικά και όλοι όσοι εμπλέκονται. Θα πρέπει να αναθεωρείται διαρκώς, καθώς ο επαγγελματικός κίνδυνος μεταβάλλεται τόσο λόγω εσωτερικών, όσο και λόγω εξωτερικών παραγόντων.

 

Τι ακριβώς είναι η πιστοποίηση εξοπλισμού προστασίας πτώσης;

Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για εργασίες σε ύψη της Kratos Safety έχουν διάρκεια ζωής 10 ετών, εφόσον υπόκεινται σε περιοδικό και τακτικό έλεγχο. Ο περιοδικός έλεγχος του εξοπλισμού προστασίας πτώσης μπορεί να πραγματοποιείται κάθε 3 έως 12 μήνες, αναλόγως με τη συχνότητα χρήσης από τον εργαζόμενο (Περιστασιακή χρήση - 12 μήνες, Συχνή χρήση - 6 μήνες, Εντατική χρήση - 3 μήνες). Είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα η διαδικασία του περιοδικού ελέγχου, σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού, ειδικότερα σε περιπτώσεις όπου ο εξοπλισμός προστασίας πτώσης χρησιμοποιείται από πολλαπλούς χρήστες.

 

Useful Knowledge: Πότε τα ΜΑΠ πτώσης δε λαμβάνουν πιστοποίηση

❗ Σε περίπτωση που έχουν ανακόψει μία πτώση (εξαιρούνται τα επαναχρησιμοποιούμενα ΜΑΠ)

❗ Όταν δεν μπορούν να αναγνωριστούν ή έχουν σβηστεί τα στοιχεία του εξοπλισμού (πχ EN365)

❗ Στην περίπτωση που ο επιθεωρητής δε γνωρίζει το ιστορικό του εξοπλισμού

❗ Όταν η φυσική κατάσταση του εξοπλισμού δεν ενδείκνυται για χρήση

 

Διαδικασία πιστοποίησης του εξοπλισμού από τους Safety Experts της Safeblock

Οι εξειδικευμένοι πωλητές της Safeblock, Γιάννης Παληγιάννης και Κωνσταντίνος Βασίλη επισκέφτηκαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Kratos Safety στη Γαλλία. Έπειτα από μία ενδελεχής διήμερη εκπαίδευση, προσκόμισαν "Πιστοποιητικό Επιθεώρησης Εξοπλισμού", σύμφωνα με το οποίο έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν και να πιστοποιούν τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού προστασίας πτώσης. Εφόσον ο επιθεωρητής παραλάβει τον εξοπλισμό πτώσης προς πιστοποίηση, ξεκινάει να ελέγχει εξατομικευμένα κάθε σημείο για πιθανές φθορές ή δυσλειτουργίες, οι οποίες μπορούν δυνητικά να μειώσουν την αντοχή και ασφάλεια του προϊόντος με αποτέλεσμα, σε περίπτωση ατυχήματος, να μην μπορέσει να προστατέψει ολοκληρωτικά τον εργαζόμενο.

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παραδίδεται στον χρήστη το "Πιστοποιητικό Επιθεώρησης Εξοπλισμού" για καθένα από τα προϊόντα που ελέγχθηκαν. Ποιες είναι όμως οι κυριότερες κατηγορίες προϊόντων προστασίας πτώσης, οι οποίες θα πρέπει να υπόκεινται σε περιοδικό έλεγχο;

 

Επικοινωνήστε με την ομάδα των Safety Experts της Safeblock και κλείστε ραντεβού για περιοδικό έλεγχο και πιστοποίηση του εξοπλισμού προστασίας πτώσης της επιχείρησης σας.