Εργατικά ατυχήματα στο κεφάλι: το κράνος σώζει ζωές

Οι κίνδυνοι για κάποιον που εργάζεται, ή ακόμα και επισκέπτεται ένα βιομηχανικό χώρο είναι πολλαπλοί και αποτελούν ένα σημαντικό ρίσκο για τραυματισμούς, ιδιαίτερα στο κεφάλι. Μεγάλα φορτία τοποθετημένα σε ύψος ή αιχμηρά αντικείμενα που προεξέχουν, επιφάνειες που γλιστρούν, σε συνδυασμό με στιγμιαία απροσεξία αυξάνουν τέτοιες πιθανότητες και αποφέρουν απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

 

Το κράνος ασφαλείας προσφέρει απόλυτη προστασία στον εργασιακό χώρο

Ο ρόλος των μέσων ατομικής προστασίας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι καταλυτικός, αρκεί να γίνει συνήθεια στον καθένα να τα χρησιμοποιεί επιμελώς. Αφού το ρίσκο δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντός τέτοιων χώρων, είναι καλό να φροντίζουμε να μην αποβεί μοιραίο για τον οποιονδήποτε.

Η στολή εργασίας ενός εργαζομένου στη βιομηχανία, ανάλογα φυσικά και με το αντικείμενο αυτής, είναι σημαντικό να περιλαμβάνει ένα κράνος εργασίας, για να τον προστατεύει από:

  • Χτυπήματα στο κεφάλι: Πέσιμο αντικειμένων/ εξαρτημάτων από ύψος ή χτύπημα σε σταθερά σημεία που προεξέχουν, όπως στοιβαγμένες πρώτες ύλες, είναι τα πιο συνηθισμένα εργατικά ατυχήματα που αφορούν το κεφάλι. Γλίστρημα: Σε χώρους όπως η βιομηχανία τροφίμων ή χημικών που έχουν συχνά επιφάνειες που γλιστράνε, το κεφάλι προστατεύεται από χτύπημα κατά την πτώση.
  • Μοιραία ατυχήματα: Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος κατά τη διάρκεια μιας φόρτωσης, όπως λάθος χειρισμού περονοφόρου οχήματος, αναποδογύρισμα καρότσας φορτηγού οχήματος κ.α., οι πιθανότητες επιβίωσης θα παραμείνουν με το μέρος κάποιου που φορούσε εκείνη τη στιγμή κράνος.
  • Προστασία από ηλιακή ακτινοβολία: Στους εργαζόμενους σε εξωτερικό χώρο, το κράνος παρέχει εκτός των άλλων και μια επιπλέον προστασία από θερμοπληξία, ηλίαση και κόπωση.

Παράλληλα με τα παραπάνω, το κράνος προσφέρεται και για προβολή της εταιρικής ταυτότητας καθώς μπορεί επάνω του να τυπωθεί το λογότυπο της εταιρείας, το τμήμα που ανήκει ο εργαζόμενος ή ακόμα και το όνομά του.

Έτσι, όσο κουραστική και αν φαίνεται στους εργαζομένους μιας επιχείρησης η χρήση κράνους σε καθημερινή βάση, όταν αντιληφθούν τα οφέλη που τους προσφέρει σε περίπτωση ατυχήματος και κινδύνου της ζωής τους, θα το φορούν με χαρά. Ως υπεύθυνος ασφαλείας του προσωπικού, να θυμάστε πάντα ότι το κράνος πρέπει να είναι πάντα σε απολύτως λειτουργική κατάσταση και να εφαρμόζει άριστα στο κεφάλι του χρήστη ώστε να μην τον ενοχλεί στην καθημερινότητα. Εάν είναι άνετο και δεν τον πνίγει, θα το φοράει με μεγαλύτερη συνέπεια.

Επίσης, θα πρέπει να δίνετε μεγάλη βαρύτητα στα προϊόντα που επιλέγετε καθώς κυκλοφορούν στην αγορά φθηνές απομιμήσεις που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα πρότυπα ασφαλείας και άρα σε περίπτωση ατυχήματος δε θα προσφέρουν την απαραίτητη προστασία.